Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding tot fysiotherapeut een opleiding voor manuele therapie gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze aanvullende opleiding is de manueel therapeut goed in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elke patiënt een oplossing op maat voorstellen.
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en beweging. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies en adviezen, het geven van inzicht in gezond bewegen en begeleiding daarbij.
De eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.
In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. 
Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen van de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de therapeut of manuele therapie zinvol is.
Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een acute of langdurige overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klachten. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of opgeheven.
Er zijn veel verschillende klachten waarvoor u terecht kunt bij de manueel therapeut.
Hieronder wordt een aantal voorbeelden genoemd.

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten, al of niet met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, al of niet in combinatie met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten, al of niet met uitstraling naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Kaakklachten, al of niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten